Nemzetk Konyhái
Egy kis gasztrónómiai utazás nemzeteken keresztül!

MENÜ

Török konyha

 

 

A török konyhát, a francia és a kínai mellett, a három nagy vonulat egyikének tartják. Friss, helyben előállított alapanyagokból készül, és gyakran érdekesen fűszerezett és meglepően finom.

 

Egy hagyományos menü mezével kezdődik, ami különféle előételek széles választéka. Egyszerűen túl könnyű már ezekkel jólakni: hummous (csicseri borsókrém), füstölt padlizsánpüré, töltött szőlőlevelek olívaolajban, fasírt, bab, fokhagymás joghurt (török találmány), és miniatűr, töltött kenyértészták. Ha finnyás, ügyeljen néhány furcsa különlegességre - a bárányagy itt ínyencfalatnak számít.

A főfogás hús vagy hal. A kebab - általában apróra vágott bárány, nyárson sütve - mindenhol megtalálható. Néha a hús pácolt, és néha csak egyszerű gyorsétel, ami a török emberek nomád korszakából származik. A kebab csirkéből és halból is készülhet, amihez uborkából, paradicsomból, olívabogyóból és kockára vágott fetasajtból álló görög salátát adnak. A lahmacum egy pizaféleség, amit érdemes tudni, ha vegetáriánus. Ízletes kovászos kenyeret szinte minden ételhez adnak, a kebab pedig gyakran rizzsel jár.

Ha még tud enni, a desszertek bőségesek és bűnre csábítóak. A szájban elolvadó, mézből készült pudingok is népszerűek, bár inkább csak idővel kedveli meg az ember.

A hívő muszlimok nem isznak alkoholt, ennek ellenére mindenhol kapható, és Isztambulban a legtöbb házigazda csatlakozik magához egy sörre, rakira vagy török borra. A legtöbb bor elég kellemes, a fehérek általában szárazak és könnyűek. Az olcsóbb bárokban és kávézókban a kávé mellé gyakran isznak sört (a helyi Efes jó láger) vagy rakit, a helyi pálinkát. A raki olyan mint a Pernod vagy az ánizs, ha vizet adnak hozzá, fehérré változik. Félelmetes egy ital.

A törökök úgy isszák a kávét, mintha kimenne a divatból. A török kávé sűrű, erős és fekete, kis csészékben édesítik és szolgálják fel. Az alján lévő zaccot ne igya meg, nagyon keserű. a citromtea manapság sokkal népszerűbb, bár nem annyira az étel mellé.

Isztambulban számtalan különféle étterem található. A Köftecis általában elég egyszerű, különböző féle fasírtokat, kebabokat és grillezett húsokat szolgál fel. A Hazir yemek egy gyorsétterem török módra, ahol az ételt előre elkészítik, és melegen tartják. Maga választhatja ki, hogy melyiket szeretné. Ezek az éttermek vagy lokanták viszonylag olcsók, és ideálisak, ha sietve akar megebédelni. Jó választás a vegetáriánusok számára.

 

Szavazás

Milyennek találod a weboldalt?
Láttam már jobbat is
Kiváló és tartalmas
Asztali nézet