Nemzetk Konyhái
Egy kis gasztrónómiai utazás nemzeteken keresztül!

MENÜ

Az Olasz Konyha

 

Olasz konyha – legendásan finom és egészséges

Az olasz konyha kialakulásában nagy szerepet játszott e nép legendás mentalitása. Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, és egy nagy fontosságú program. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ennek köszönheti az itáliai gasztronómia hihetetlen változatosságát.

Az olasz gasztronómia méltán híres világszerte és gyökerei egészen a római birodalomig nyúlnak vissza. Mint minden mediterrán étrend ez is lényegesen egészségesebb a magyar konyhánál, köszönhetően a több zöldségfélének és – a magyar konyhára jellemző sertészsír helyett használt – olívaolajnak. Mindezek ellenére a két étrendben sok hasonlóságot lehet felfedezni, hiszen Itáliából vettük át a vörös- és fokhagymát, de hatott szokásainkra, az olasz konyhára oly jellemző száraztészta is. Márpedig, ha erre a nagy múltú mediterrán országra gondolunk, akkor biztosan a tésztafélék jutnak először eszünkbe. Ez nem is csoda, hiszen előételeik közül a tésztaféléké a főszerep. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olívaolajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melynek alapja legtöbbször a paradicsom. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Szintén tészta az alapja apizzának is, melyet egyes kutatók párhuzamba állítanak a magyar lángossal.

A húsok közül szinte mindenfélét találunk az olasz konyhában, de – a tenger közelsége miatt – a hal és rákfélék lényegesen hangsúlyosabb szerepet játszanak. A jellemző hús vagy húsos ételek a földrajzi elhelyezkedés függvényében is változnak, hiszen a partoktól messzebb dominánsabb a szarvasmarha, kecske, birka, vadak és a különbözőszárnyasok fogyasztása. Húsok és más ételek fűszerezése azonban markánsan eltér az itthon megszokottól. Míg nálunk a bors és paprika használata a leginkább jellemző, addig Olaszországban a zöldfűszerek történő ízesítés hihetetlen sokszínűsége a szembetűnő. A jellegzetes ételeikben gyakran találkozhatunk oregánóval és rozmaringgal. Szintén nagy az eltérés a zöldségfélék használatában, hiszen az itáliai vendéglőkben gyakran találkozunk ezzel az összetevővel. Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó, padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket köretként is tálalják. A saláta nyers fogyasztása, különböző öntetekkel szintén nem jellemző a magyar konyhára, hiszen mi inkább savanyúságként használjuk ezt a növényt. Az olaszok olajjal készítik a salátaöntetet és gyakran önálló fogásként fogyasztják.

A levesek esetében a rántás használata teljesen ismeretlen. Az elkészítés inkább csak sós vízben főzésre, majd olvasztott vajjal fűszerezésre vagy krémesítésre korlátozódik. A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone), mely egy metéltre vágott zöldségekben igen gazdag tartalmas fogás, és a húsleves (brodo), melyet marhahúsból, kolbászból és sonkából készítenek. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt. A levesekre a többi fogáshoz hasonlóan jellemző, hogy ahol a magyar háziasszony tejfölért nyúlna, ott az olaszok tejszínt használnak.

Az olasz borok a franciákkal vetekednek, aperitifként kedvelt a cinzano, az étkezés záróakkordjaként pedig egyes területeken előszeretettel fogyasztanak grappa-t.

Az édességek talán nem mutatnak olyan változatosságot, mint Magyarországon, de az olasz konyhának is van néhány igen finom desszertje. A mascarpone sajttal készülttiramisut vagy a profiterrolt már senkinek sem kell bemutatni, mint ahogy a legendásan finom olasz fagylaltot sem. 

 

Olaszország a tészták hazája

Pasta

Több mint 1000 féle tésztát gyártanak. Nálunk a legismertebbek a spagetti, makaróni, lasagne, tortellini, pizza, különféle szószokkal. A tésztákat az olaszok előételként fogyasztják.

Minestrone és kagyló

De az olasz konyha természetesen nem csak tésztákból áll. Híres a minestrone (leves), kedveltek a tenger gyümölcseiből készült ételek.

A híres olasz fagyi

Desszertként nemcsak édességet, hanem sajtot is szívesen fogyasztanak. Olaszországban feltétlenül meg kell kóstolni az igazi olasz fagylaltot is, illetve a kávét is, amelyet számtalan variációban készítenek.

Olasz borok - Chianti

A borok közül legismertebb a Toscanában termesztett chianti.

 

 

 

Asztali nézet